Door voedingssupplementen met foliumzuur en vitamine B12 toe te voegen aan de behandeling van schizofreniepatiënten verbeteren verschillende symptomen. Dat stellen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital na een onderzoek bij ruim 140 patiënten. De onderzoekers keken vooral naar de zogenaamde negatieve symptomen van schizofrenie: apathie, sociale terugtrekking en afgevlakte emoties. De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

Dat stellen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital na een onderzoek bij ruim 140 patiënten. De onderzoekers keken vooral naar de zogenaamde negatieve symptomen van schizofrenie: apathie, sociale terugtrekking en afgevlakte emoties. De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift JAMA Psychiatry.
“De symptomen van schizofrenie zijn complex en antipsychotica bieden vaak geen verlichting van de meest beperkende onderdelen van de ziekten”, aldus onderzoeker Joshua Roffman. “De negatieve symptomen zijn hier een onderdeel van. Uit ons onderzoek blijkt nu dat foliumzuur en vitamine B12 bij sommige patiënten deze symptomen verbeteren. Dat biedt nieuwe aanknopingspunten voor behandeling: in dit geval een gepersonaliseerde behandeling afhankelijk van de genen.”
Tijdens het onderzoek kregen de proefpersonen gedurende 16 weken naast de antipsychotica een voedingssupplement met foliumzuur en vitamine B12 of een placebo. Elke twee weken werden de deelnemers uitgebreid onderzocht. De proefpersonen die het voedingssupplement kregen, vertoonden duidelijke verbetering op het gebied van de negatieve symptomen, maar dit effect was niet significant.

Voor patiënten met schizofrenie en een specifiek gen (FOLH1) voor het foliumzuurmetabolisme, was het effect wel significant. Bij patiënten met een minder functionerend FOLH1 was aan het begin van het onderzoek minder foliumzuur in het lichaam aanwezig. De onderzoeksperiode was te kort om bij deze patiënten het foliumzuur op het juiste niveau. Mogelijk is dit een van de redenen dat de onderzoekers bij hen minder effect vonden.

Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of het effect van foliumzuur bij alle patiënten werkt als ze het langer gebruiken. Hoewel de gevonden effecten klein zijn, vindt Roffman verder onderzoek noodzakelijk. “Zeker omdat er geen effectieve behandeling is voor de negatieve symptomen en dat het slikken van foliumzuur en vitamine B12 relatief veilig is.”

Bron: gezondheidsnet.nl