Ontspanningsoefeningen

Hieronder vind je links naar twee audiofiles, gemaakt door Fred Sterk en Sjoerd Swaen

Denk je sterk meditatie 1 (aanklikken)

Denk je sterk meditatie 2 (aanklikken)

Toelichting: Iedereen die last heeft van stress en/of weinig zelfvertrouwen zou eigenlijk een persoonlijke coach moeten hebben die moed insprak en alle innerlijke kracht zou weten te mobiliseren. Aangezien dit voor veel mensen in de praktijk niet mogelijk is, hebben we ontspannings-en meditatieoefeningen samengesteld die de functie van een persoonlijke coach kunnen overnemen.

Deze ‘Denk je sterk’-oefeningen/meditaties helpen negatieve angstgedachten te vervangen door positieve gedachten. Je kunt de methode vergelijken met de opwekkende of aansporende woorden (peptalk) die sportmensen gebruiken om tot betere prestaties te komen of om vol te houden in moeilijke omstandigheden. De positieve teksten stimuleren lichaam en geest tot beter functioneren en helpen beter met spanningsvolle situaties om te gaan. Het voordeel van deze methode is dat je er weinig voor hoeft te doen: dagelijks liggend of zittend (met gesloten ogen) de meditaties beluisteren. Zo kan er geleidelijk aan, naast alle andere manieren om met angst en spanning om te gaan, meer zelfvertrouwen ontstaan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat angst, spanning en zelfs lichamelijke pijn significant kunnen afnemen door het dagelijks doen van ontspannings-/meditatieoefeningen. Het is niet zo dat door ontspanning alle negatieve stress volledig zal verdwijnen. Maar angst kan minder hoog oplopen in een lichaam dat ontspannen is, dan in een lichaam dat constant ‘op scherp’ staat. Door dagelijks met de meditaties te ontspannen, bouw je een reserve aan lichamelijke en geestelijke ‘anti-angst-ontspanning’ op, waarover je makkelijker kunt beschikken op de momenten dat het nodig is. Het voordeel van de ‘Denk je sterk’-oefeningen is dat ze naast gewone ontspanningsoefeningen ook positieve anti-faalangstteksten bevatten.

Tenslotte worden er nog instructies voor meer zelfvertrouwen gegeven die aansluiten op de inhoud van het boek Denk je sterk. Uit ervaring blijkt dat veel mensen baat hebben bij het dagelijks gebruik van deze ontspannings-/meditatieoefeningen. Voor een goed resultaat, ook op de langere termijn, is het wel van belang er iedere dag, ongeveer twintig minuten, aandacht aan te besteden.

Fred Sterk & Sjoerd Swaen. Denk je sterk! Handboek voor persoonlijke groei: Meer zelfwaardering. Meer zelfvertrouwen. Overwin verlegenheid. Beter omgaan met anderen. Utrecht: Kosmos Uitgevers, 2009. – 288 p.