Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel groenten en fruit eten, vooral groene bladgroenten zoals spinazie, de kans op een hartaanval met 20% verkleinen. Dat effect is te danken aan foliumzuur. Die vitamine zorgt ervoor dat er minder homocysteïne in het bloed komt. Dat is gunstig, want een hoog gehalte aan homocysteïne draagt bij tot aderverkalking.

Onderzoekers vroegen aan bijna 10.000 mannen en vrouwen naar hun eetpatroon. Op basis daarvan berekenden ze de dagelijkse consumptie van foliumzuur en koppelenden daaraan het aantal hartaanvallen. Daaruit bleek dat zij die méér dan 300 microgram foliumzuur binnenkrijgen minder kans lopen op hartproblemen.

Uit eerder onderzoek door de Universiteit van Groningen blijkt dat maar 6% van de Nederlandse bevolking voldoende foliumzuur binnenkrijgt (gemiddeld 200 microgram). Door een portie spinazie en een glas sinaasappelsap aan het eten toe te voegen komt men binnen de veilige 300 microgram-norm, 400 microgram is nog beter.

Foliumzuur zit onder meer in bladgroenten, aardappelen, fruit, lever en brood. Omdat lang koken en lang bewaren foliumzuur vernietigen, is het belangrijk om groenten en fruit zo kort mogelijk te bewaren of te bewerken.

(Bronnen: Stroke: Journal of the American Heart Association, Rijksuniversiteit Groningen).