De resultaten van onderzoek in ons land laten zien dat het slikken van pilletjes met foliumzuur (= vitamine B11) een aantal aspecten van het cognitief functioneren verbetert. Het gaat om vaardigheden die normaal gesproken met het vorderen van de leeftijd normaal gesproken achteruit gaan.

ouderen.jpgDit positieve effect van extra foliumzuur is naar voren gekomen uit een onderzoek naar atherosclerose bij mensen tussen de 50-70 jaar. Het betrof een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek bij 818 deelnemers. Zij kregen gedurende drie jaar elke dag 800 μg foliumzuur of een placebopil. In vergelijking met de placebogroep steeg in de behandelgroep de folaatconcentratie in het plasma met 576%. 

Het totale homocysteïnegehalte daalde met 26% en dat is gunstig. Na 3 jaar presteerde de behandelgroep significant beter op tests voor het geheugen, de snelheid van informatieverwerking en de motorische snelheid.
Het onderzoek onderstreept het belang van de B-vitamines, waarvan foliumzuur er één is. Foliumzuur doet meer dan het beschermen van babietjes tegen aandoeningen in het zenuwstelsel. Het helpt bij het omzetten en gebruiken van eiwitten, is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en de synthese van DNA. Ook wordt foliumzuur door het lichaam gebruikt bij de groei van nieuwe cellen.
Foliumzuur komt van nature veel voor in bonen, citrusvruchten, tarwekorrels (volkoren meel), spinazie en gevogelte.
(The Lancet)