De meeste mensen met een nare lichaamsgeur beseffen niet dat ze een probleem hebben. Dat komt doordat bij hen de geur zo elementair is dat hun reukorganen er compleet ongevoelig voor zijn geraakt. Dit is vastgesteld in onderzoek.

Wat is de oorzaak van de onaangename en penetrante lichaamsgeur? Natuurlijk zweet.



Zweet heeft van zichzelf geen geur, maar is een prachtige voedingsbron voor bacteriën die normaal gesproken op de huid leven. Ze breken het zweet af tot geurige vetzuren die de onaangename lucht geven. Het probleem kan dus op twee manieren worden aangepakt: (1) door de hoeveelheid zweet te verminderen, (2) door de bacteriën die de geur produceren bij de kop te pakken.

Het spreekt voor zich dat de dagelijkse gewoonte om zeep te gebruiken, vooral in de gebieden waar het lichaam de meeste zweet produceert (oksel, lies, voet), essentieel is als het gaat om verwijdering van zweet en bacteriën. Sommige mensen hebben meer zweet- en olieproducerende klieren, dus die zullen zich eenvoudigweg vaker moeten wassen.



Een ander advies is: scheer de haren in je oksel weg, zodat het zweet minder kans heeft te blijven plakken. Het is ook belangrijk om de kleren heet te wassen, vooral de kleren die in contact met zweterige oppervlakten komen.

Draag niet de kleren die je de dag ervoor al gedragen hebt, omdat die altijd de geur van het zweet met zich meedragen, hoe schoon je lichaam ook is.

Er is bij de meeste drogisterijen en apotheken een oplossing van 0,05% chloorhexidine verkrijgbaar. Als je die dagelijks gebruikt, verminder je het aantal bacteriën behoorlijk. Er zijn ook deodorants verkrijgbaar die werken op basis van een aluminiumzout (aluminium-hydro-chloride), dat als hoofdbestanddeel in de meeste deodorants voorkomt. Die hebben echter een risico: alu-zouten zijn schadelijk voor het menselijk lichaam (één van de mogelijke oorzaken van de ziekte van Alzheimer, in combinatie met nog andere factoren), vooral bij langdurig gebruik.

De ernstigste vorm van zweten kan worden aangepakt met een operatie. Daarbij worden de zweetklieren onder het oksel verwijderd. Er is een moderne variant hierop in de vorm van liposuctie. Bij een andere operatieve behandeling worden de zenuwen die het zweten in gang zetten vernietigd. De meeste mensen merken echter dat ze na die operatie meer zweet gaan produceren in andere lichaamsdelen, zoals de borst en de rug.

Er is ook een alternatieve behandeling mogelijk met Botox, dat ook gebruikt wordt om fronsrimpels in het voorhoofd te verminderen. Een klein beetje Botox wordt in de huid onder de oksels geïnjecteerd. Het effect is echter tijdelijk.