Sommigen besparen kosten nog moeite om te voorkomen dat ze zweten. Toch is uit een recent onderzoek gebleken dat zweet een sterk bacterieel dodend stofje bevat dat helpt om infecties te voorkomen.

Duitse onderzoekers hebben nu ontdekt wel gen verantwoordelijk is voor de stof. Dit gen produceert een speciaal eiwit, genaamd dermcidin, dat al in een heel vroeg stadium infecties remt.

Het eiwit wordt alleen gemaakt in de zweetklieren, om daarna uitgestoten te worden door het zweet en vervoerd te worden naar de huidoppervlakte.


Dit is het eerste zeer werkzame antibioticum dat aangemaakt wordt door menselijke cellen. Het wordt zelfs doorlopend geproduceerd, dus biedt constante bescherming tegen het indringen van micro-organismen.

Het werkt tegen veel verschillende soorten bacteriën en schimmels (candida albicans).


En hiermee geven we je nog eens een reden om meer aan lichaamsbeweging te doen. Niet alleen produceer je dan meer zweet, maar flink bewegen verhoogt ook nog eens de lichaamstemperatuur. Binnendringende organismen kunnen de combinatie van zweet en verhoogde temperatuur niet verdragen.


(Bron: Nature Immunology).