Uit onderzoeken door het medisch centrum van de universiteit van Georgetown in Washington blijkt dat de olie uit oregano minstens net zo krachtig is in het vechten tegen bacteriën als de gangbare antibiotica.Het effect van oregano werd getest op de staphylococcus-bacterie, dè hoofdschuldige in de meeste infecties die steeds resistenter wordt tegen de medicinale antibiotica.

Voor het onderzoek werden 18 muizen besmet met staphylococcus. 6 van hen kregen daarna oregeno-olie, 6 carvacrol (men denkt dat dit de werkzame stof in oregano is) en 6 kregen olijfolie. Na 30 dagen leefde de helft van de muizen nog die oregano-olie gekregen had. Van de groep die carvacrol kreeg, was er geen die langer leefde dan 21 dagen. De muizen die olijfolie hadden geslikt, leefden geen minuut langer dan 3 dagen. De coòrdinator van dit onderzoek concludeert: “Natuurlijke oliën zouden weleens waardevolle aanvullingen kunnen worden of zelfs vervangers voor vele antibiotica”. Hij vindt wel dat nog meer onderzoek nodig is om te kijken naar het effect op de mens.

Los van deze interessante kanten van oregano loont het om dit kruid uitbundig toe te voegen aan ons eten. De toevoeging van oregano aan het eten leidt namelijk niet alleen tot een smaakvoller maal, maar vertraagt het ook de groei van bacteriën in voeding.

Dr. Nevarez-Moorillon ontdekte dat een aantal specerijen deze eigenschap bezit. Naast oregano zijn ook zwarte peper en kaneel in staat om bacteriën te weren. Ook in poedervorm kon oregano bacteriën als Salmonella en E. coli remmen. Het meest effectief was echter de onderdrukking van Staphylococcus.

(Bronnen: LEF, Meeting of the American Society for Microbiology)