Om vermoeidheid in de wintermaanden voor te zijn, kun je meer doen naast het kiezen voor voeding die rijk is aan serotonine.

We zetten nog een aantal adviezen op een rij, die gestoeld zijn op verschillende onderzoeken:

(1) Zorg voor voldoende slaap. Dit zou een prioriteit moeten hebben, omdat het de energie flink doet toenemen. De meeste mensen blijken 7 tot 8 uur slaap per dag nodig te hebben.

(2) Neem een voedingssupplement in de vorm van een multi-vitamine/mineraal-tablet of -capsule. Dan zorg je ervoor dat je dagelijks voldoende van het vitamine B-complex binnenkrijgt, foliumzuur, ijzer en magnesium. Deze voedingsstoffen helpen je lichaam om energie te kunnen gebruiken. Een tekort aan vitamine B zorgt voor vermoeidheid, depressieve gevoelens en geïrriteerdheid.

(3) Zoek zonlicht op. Vooral nu de dagen zo kort zijn, is het belangrijk om 30 minuten per dag in fel zonlicht te lopen. Dat doet het serotonine toenemen. Dit is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met verbeterde stemming en verkwikkende slaap. Ga bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze buiten wandelen.

(4) Pas aromatherapie toe en kies dan voor stimulerende geuren. Gember, kaneel, mandarijn en ginseng staan bekend als energie-opwekkende planten. Ook de geur ervan doet energie toenemen, verbetert de bloedsomloop en verzacht spanningen. (Gannet News Service)