Vrouwen kicken niet op een lekker geurtje, maar schijnen voorkeur te hebben voor de geur van hun vader, en gaan daar bij de keuze van hun vrienden en partners op af. Dat blijkt uit een onderzoek door de Universiteit van Chicago.Men liet daar vrouwen ruiken aan door mannen gedragen T-shirts. Daarna werd aan gevraagd welke geur ze kiezen als ze die de rest van hun leven zouden moeten ruiken.

De opmerkelijke uitkomst: vrouwen kozen de geur van mannen bij wie de MHC-genen gelijk waren aan de combinatie van die hun vader èn van zichzelf. De keuze had dus niets te maken met het bekend zijn van de geuren vanuit de kindertijd.

De natuurlijke geur die iedereen produceert is in de vorm van feromonen. Die worden beïnvloed door een aantal genen die samenhangen met het immuunsysteem, die heten: ‘major histocompatibility complex’ (MHC dus). MHC is een bron van unieke, individuele geuren die de individuele herkenning, paarvoorkeur en nestgedrag beïnvloeden bij dieren (en mensen). MHC is verantwoordelijk voor het opsporen van vreemde cellen in het lichaam.

Men denkt dat vrouwen onbewust op die geur afgaan, omdat het kiezen van partners met een tussenliggende mix van ziekte bestrijdende genen toekomstige kinderen de beste kans kan geven om te overleven.

(Bron: Jacob e.a.: Paternally inherited HLA alleles are associated with women’s choice of male odor.