Social media, voor sommigen een vloek en voor anderen een zegen. We kennen het allemaal en maken er over het algemeen veelvuldig gebruik van. Of je nu een echte Twitteraar, Facebooker of LinkedInner bent, we delen van alles met elkaar via het internet. Er zijn inmiddels veel onderzoeken geweest naar de effecten hiervan. Onze wereld verandert mee met de technologie en dit heeft ongetwijfeld een invloed op ons. Wat doet social media eigenlijk met je?

social mediaLaten we beginnen met de negatieve effecten. Doordat onze wereld verandert, is het tegenwoordig minder belangrijk om veel kennis te hebben. Het gaat er juist om dat je weet hoe je informatie kunt vinden en hoe je dit zo snel mogelijk kunt doen. We hebben een gezamenlijk geheugen, het internet, gecreëerd om mee te werken. Dit kan er echter voor zorgen dat we teveel informatie binnen krijgen, doordat er zo verschrikkelijk veel te vinden is. Het is daarom belangrijk om informatie te kunnen filteren en te selecteren op relevantie. Social media kan hierbij helpen, maar kan je ook laten verzinken in een te grote hoeveelheid van informatie door iedereen die een steentje bij probeert te dragen.

Een ander effect is dat we ons gemakkelijk kunnen spiegelen aan anderen met behulp van social media, soms te makkelijk. Vaak zet je vooral je goede en mooie momenten op Facebook en Twitter. Denk bijvoorbeeld aan die grappige foto op dat ene feestje of die diploma-uitreiking met trotse familieleden om je heen. Door al deze mooie momenten kan er een verkeerd beeld ontstaan van een leven dat alleen maar positief is. Omdat we dit van anderen zien en tegelijkertijd de realiteit van onze eigen slechte momenten meemaken, kunnen we het idee krijgen dat we het een stuk slechter dan anderen doen en dat kan leiden tot gevoelens van schaamte, depressie of minderwaardigheid.

Als het echt doorslaat, kun je zelfs verslaafd raken aan social media. Je spendeert uren aan het bekijken van wat anderen plaatsen en probeert jezelf zo goed mogelijk neer te zetten in de hoop op complimenten en een goed gevoel. Het blijkt echter juist dat mensen die steeds meer tijd op social media besteden, juist in het ‘echte leven’ contactarmer en ongelukkiger zijn. Diepgaand, betekenisvol contact kan niet worden vervangen door social media en een gebrek hieraan leidt vaak tot een ongelukkig gevoel.

Hoewel we nu in een donkere sfeer zijn gekomen, zijn er echter zeker wel positieve effecten te vinden. Dankzij het internet en de nieuwe mogelijkheden tot contact kunnen we onze wereld als nooit tevoren verbreden. Je kunt zo online chatten met iemand uit China of Australië of nieuwe kennissen maken via vrienden van vrienden op bijvoorbeeld Facebook. En doordat het achter de computer plaatsvindt, is het een relatief veilige manier om nieuwe culturen en denkwijzen te ontdekken.

Onze kennis kan ook zeker vergroot worden met behulp van social media. Al spelenderwijs kunnen we met elkaar relevante en leuke informatie delen die ons weer verder helpt. Lotgenoten contact kan op deze manier ook tot stand komen en zo kun je zeker steun en waarde ervaren via deze manier van communiceren.

Hoe maak je nu een goede balans tussen de positieve en negatieve effecten die social media op je kunnen hebben? De sleutel hier is: doe het met mate. Net zoals drinken, kan je er veel plezier van ervaren, zolang als je het niet te veel doet en jezelf goed in de gaten houdt. Deel daarom ook alleen maar dingen waarvan je wilt dat anderen ze weten en houd in je achterhoofd dat anderen zich, bewust of onbewust, vaak beter voordoen dan de werkelijkheid is. En als je merkt dat het je leven negatief beïnvloedt, stop dan of zoek hulp van je omgeving om het weer in goede banen te leiden. Met andere woorden, laten we social media inzetten om elkaar te helpen en waardevolle informatie met elkaar te delen.

Geschreven door online studentenpsycholoog Dea Boom van Psychologenpraktijkboom.nl.