Zwarte thee vind je (nog) niet in het winkelschap met tandverzorgingsproducten, maar eigenlijk hoort deze drank daar wel thuis. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat deze theesoort tandbederf helpt voorkomen.

Zwarte thee helpt de opbouw van tandplaque te verminderen door de aanwezigheid van schadelijke bacteriën in de mondholte af te remmen. Dat is de conclusie van de Tea Trade Health Research Associaton.

Na groene thee dat rijk blijkt te zijn aan weefselbeschermende antioxidanten richt men zich nu op zwarte thee.

Zwarte thee voorkomt met name de wildgroei van bacteriën die tandbederf kunnen veroorzaken. Tandplaque – een onzichtbare laag dat zich door slechte mondhygiëne op het tandoppervlak vormt – bevat meer dan 300 verschillende soorten bacteriën die suikers omzetten in zuren. Dit zuur tast de natuurlijke beschermlaag van de tanden het tandglazuur aan. Dit leidt tot gaatjes.

De polyfenolen in zwarte thee doden deze schadelijke bacteriën of verhinderen dat ze suikers om gaan zetten in zuren. Bovendien voorkomt zwarte thee de vorming van kleverige stoffen die als hechtmateriaal voor tandplaque dienen.N.a.v. dit onderzoek wordt geadviseerd om de mond vijf keer achter elkaar gedurende dertig seconden met zwarte thee te spoelen. Tussen elke spoeling moet er wel een pauze van drie minuten worden ingelast.

In een soortgelijke studie in Zweden werden goede resultaten bereikt met tien mondspoelingen met Zwarte Thee per dag van één minuut.

(Bronnen: Bodyvitaal, Reuters en de Economic Times)