De mate van lichtinval in scholen beïnvloedt hoogstwaarschijnlijk de prestatie van kinderen, zo blijkt uit onderzoek van architecten.

Uit onderzoek blijkt dat scholieren die les hebben in lokalen met het meeste daglicht, 20% beter scoren op wiskundeproefwerken dan hun klasgenoten die het meest uit de zon zaten.

Winkels die veel daglicht binnenkrijgen zullen meer verkopen. De onderzoekers denken dat hun bevindingen grote invloed kunnen hebben op de toekomstige manier van huizen bouwen. Van de 108 winkels die allen tot dezelfde keten behoorden, bleken de panden die veel zonlicht vingen 40% meer te verkopen dan de andere winkels.

In beide onderzoeken werd rekening gehouden met de locatie van de gebouwen en socio-economische waarden. Het verband tussen lichtinval en prestatie/omzet bleef echter zeer sterk.

Doctoren vermoeden dat melatonine hierbij mogelijk een rol speelt. Dit hormoon reguleert slaperigheid en oplettendheid. Wanneer mensen blootstaan aan zonlicht wordt de melatonine-productie verminderd, waardoor reacties alerter zijn. Aanmaak van te veel melatonine kan zorgen voor depressie en neerslachtigheid. Hier ligt mogelijk ook een verklaring voor winterdepressie. Lichttherapie is vaak een goede oplossing voor dit probleem. Bron: Board for Energy Efficiency and Pacific Gas and Electric Co, gezondheidsnieuws.