Onderzoeken hebben laten zien dat je lichaam meer stresshormonen (zoals cortison) produceert, als men zich bovenmatig zorgen maakt.

Als je voortdurend piekert, dan is je cortisongehalte chronisch verhoogd, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Cortison onderdrukt namelijk de afweer. Waar er een toename van cortison is, zijn er meer verkoudheden.Zorgen kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden voor ziekten in bijna elk lichaamssysteem. Angst is niet alleen verbonden aan biologische veranderingen, maar ook aan de bloeddruk en de ademhalingssnelheid.Teveel zorgen kunnen leiden tot: (1) verhoogde bloeddruk, wat kan uitmonden in een hartaanval, (2) verteringsproblemen, (3) eczeem en andere huidaandoeningen, (4) kortademigheid, (5) spanningshoofdpijn, (6) slapeloosheid.

Psychiater Hallowell geeft in zijn publicatie de volgende adviezen:

– Probeer positieve stress te onderscheiden van het bovenmatig piekeren. Positieve stress geeft je de energie die je nodig hebt om een klus te klaren. Piekeren zuigt alle energie uit je weg, waardoor zelfs de kleinste taken zwaar lijken.

– Verzamel de feiten en ga na of het onderwerp van je zorgen wel 100% waar kan zijn in de realiteit. Je zorgen maken vertroebelt je kijk op hoe het ├Ęcht zit.

– Praat met vrienden die je vertrouwt om je te helpen de dingen anders te zien. Je hoeft het probleem niet op te lossen, maar moet het absoluut met iemand delen.

– Stel een plan van aanpak op. Onderneem actief actie en neem de situatie onder controle.


(The Dallas Morning News, WebMD en de Harv Bus Rev 1999).