Onderzoekers van het Group Health Research Institute uit Seattle vergeleken het effect van zelfhulpboeken, stretch- en yogalessen op chronische lage rugpijn. Yoga blijkt effectief, maar uitgebreid stretchen ook.

De onderzoekers verdeelden 228 mensen met chronische lage rugpijn in drie groepen.
De eerste groep volgde twaalf weken wekelijks yogales, de tweede groep kreeg elke week stretchlessen waarin ze langdurig hun spieren rekten.

De derde groep ontving een zelfhulpboek over chronische lage rugpijn, met informatie over de oorzaken en oefeningen om het te verhelpen.

Alle patiënten werden telefonisch geïnterviewd aan het begin van het onderzoek en vervolgens na zes, twaalf en zesentwintig weken. Bij alle groepen verminderde de rugpijn. Bij de yoga- en stretchgroep bleek de verbetering het grootst.

“Zowel yoga als rekken zijn goede, veilige opties voor mensen die met beweging hun milde lage rugpijn willen verlichten. Hierbij is het wel belangrijk dat de lessen therapeutisch georiënteerd zijn en geschikt zijn voor beginners.”
”De instructeurs moeten de patiënten houdingen kunnen laten aannemen die passen bij hun lichamelijke beperkingen.”, aldus hoofdonderzoeker dr. Karen Sherman. (Bron: Gezondheidsnet)