Ooit met argusogen gekeken naar iemand die ieders telefoonnummer uit het hoofd weet? Een uitstekend geheugen hebben is niet zo onbereikbaar als je misschien denkt.

Mensen met superieure gegevens hebben geen totaal anders functionerende hersenen dan mensen die minder goed zijn in onthouden. Die conclusie volgt uit Brits onderzoek.
Mensen die bekend zijn vanwege hun goede geheugen hebben wèl sommige delen van de hersenen getraind in het opslaan en terugvinden van informatie, een vaardigheid die mensen met gemiddeld of zwak geheugen nog niet onder de knie hebben.“We hebben de capaciteit om ons geheugen te verbeteren”, concludeert neuropsycholoog Maguire, coòrdinator van het onderzoek.

Acht mensen die in de top van de World Memory Championships voorkwamen werden onderzocht, naast twee mensen die vermaard zijn om hun uitstekende geheugen. 10 mensen met vergelijkbare achtergronden qua opleiding en baan vormden de vergelijkingsgroep.

Men kreeg allerlei tests voorgelegd, waaronder tests om het algemeen intelligentieniveau te bepalen en onderzoeken waarmee de hersenactiviteit in beeld werd gebracht.

Op de eerste plaats bleken mensen met superieure geheugen niets intelligenter dan de anderen. Ten tweede waren er geen grote verschillen wat betreft het functioneren van de hersenen. Maar MRI-scans lieten zien dat bij de groep met uitmuntend geheugen de hippocampus en pariëtale cortex meer activiteit hadden. Die gebieden zouden bepalend zijn voor het visueel geheugen.

(Nature Neuroscience)