Opnieuw wordt met nieuwe data aangetoond dat wiet een schadelijke effect heeft op de hersenen. Deze softdrug kan psychotische kenmerken opwekken bij sommige mensen die daarvoor gevoelig zijn. Hallicunaties en paranoia zijn daarvan dan het vervolg.

Dit stellen Britse artsen die hersenscans bekeken van 15 vrijwilligers, die twee actieve ingrediënten van cannabis in een lage dosering toegediend kregen. Ze kregen alle 15 ook een placebo om te kijken wat het effect was van een pil waar niets in zit. Uit de gegevens blijkt dat THC tot een tijdelijke psychose kan leiden. Dit kan schade toebrengen aan de hersenen.
Al lange tijd wordt cannabis in verband gebracht met psychosen, maar nu is duidelijk geworden wat het werkingsmechanisme is. THC doet iets met de activiteit in de frontale hersengebied. Dit gebied wordt in verband gebracht met het beheersen van niet-passende emotionele en gedragsmatige reacties op situaties.
Uit een ander onderzoek komt naar voren dat cannabis de psychotische kenmerken van schizofrenen verergert. Onduidelijk is waarom mensen met schizofrenie toch vaak wiet gebruiken, terwijl zo overduidelijk voor hen moet zijn dat het gebruik hiervan hun nare symptomen doet toenemen. Wanneer exact bekend is hoe dit op het niveau van hersenen verklaarbaar is, komt de genezing van schizofrenie en psychosen een flinke stap dichterbij.

(Reuters, 10 mei 07)