Mensen die alle energie die ze in hun werk steken niet beloond krijgen lopen meer kans om te overlijden aan een hartaanval dan mensen die tevreden zijn met hun werksituatie. Dat concluderen Finse onderzoekers, die 25 jaar lang ruim 800 werkenden volgden. Daaruit bleek dat er alleen sprake is van schadelijke stress als de werknemer niet voldoende beloning krijgt in vormen van salaris, carriƫremogelijkheden, zekerheid van vast werk en status. De kans op een cardiovasculaire ziekte wordt bij die groep met factor 2,2 verhoogd en dat is veel.Al jarenlang waarschuwen onderzoekers over de effecten van teveel werkstress. Nu is wat duidelijk welke stressvorm het schadelijkst is.

Het verband tussen werkstress en hartziekten was nog het duidelijkst bij werknemers die meer dan 5 jaar bij dezelfde baas waren gebleven. Dat geeft dus aan dat er eerder sprake is van chronische stress als iemand vasthoudt aan eenzelfde baan of werkgever.

Veeleisend werk is op zich totaal niet verkeerd. Een hoog streefniveau van een werknemer ook niet. Het gaat pas mis als er onvoldoende waardering tegenover staat.

(British Medical Journal)