Het is een maandelijks terugkerend probleem voor veel vrouwen: klachten voor en tijdens de menstruatie. Naar schatting 40% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft premenstruele klachten die als hinderlijk worden ervaren bij dagelijkse activiteiten en in de omgang met anderen. Bij 5% van deze vrouwen zijn de klachten zelfs zo heftig, dat ze een ernstige beperking inhouden.  

PMS (premenstrueel syndroom) en haar ernstiger zusje PMDD (premenstrual dysphoric disorder) zijn verzamelnamen voor een groot aantal uiteenlopende symptomen. Deze kunnen op het lichamelijke of emotionele vlak liggen, maar ook op het gebied van het denk- en prestatievermogen. Stemmingswisselingen en hoofd-, buik- en rugpijn zijn veelgehoorde premenstruele klachten, maar ook concentratieproblemen en gevoelens van eenzaamheid, verwarring en gejaagdheid zijn enkele problemen die in het rijtje thuishoren. Overigens is er geen test om PMS of PMDD vast te stellen. Daarom moeten eerst andere psychische en lichamelijke stoornissen uitgesloten worden. Ook moet er een duidelijk verband zijn tussen de klachten en de menstruele cyclus.  

Om premenstruale klachten te verminderen, kunnen verschillende methoden gebruikt worden. Welke aanpak het best werkt, hangt af van de persoon en van de omstandigheden. PMS kan bijna altijd verminderd worden door een combinatie van factoren aan te pakken.   

Regelmatig bewegen kan een goed effect hebben op PMS. Minimaal 3 dagen per week zo’n 20 tot 30 minuten stevig bewegen wordt aanbevolen. Door te sporten worden endorfinen aangemaakt. Juist een verminderde aanmaak van endorfinen rond de menstruatie wordt als één van de mogelijke oorzaken van premenstruele klachten gezien, dus sporten is een prima manier om het tekort aan te vullen. 

Veranderingen in het eetpatroon kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van problemen rond de menstruatie. Gezond eten – dus niet te veel zout, simpele koolhydraten en vet – kan natuurlijk nooit kwaad, maar lijkt ook te leiden tot minder PMS klachten. Het probleem is, dat veel vrouwen juist rond de menstruatie veel zin hebben om te snoepen. Toch is het beter om dit zoveel mogelijk te beperken: te veel snacks eten, kan leiden tot stemmingswisselingen, vermoeidheid en een opgeblazen gevoel. 

Een mogelijke oorzaak van problemen rond de menstruatie is een tekort aan magnesium, mangaan, de vitamines B, E en F (linolzuur) en calcium. Het aanvullen van deze tekorten, bijvoorbeeld door het slikken van een multivitamine, kan een goed effect hebben. Voedingsmiddelen die het gehalte van het aminozuur tryptofaan verhogen, zoals zuivel, vlees, pinda’s en bananen, kunnen specifiek helpen bij stemmingswisselingen. 

Als veranderingen in leefpatroon geen effect hebben op de klachten, zijn er nog een aantal andere mogelijkheden. Zo kan de anti-conceptiepil uitkomst bieden. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de verschillende merken orale anticonceptie. Soms moeten er dus verschillende merken uitgeprobeerd worden.

Ook antidepressiva worden wel eens voorgeschreven. Het gaat hierbij dan vooral om de zogenaamde SSRI’s (selective serotonin reuptake inhibitors). Uit onderzoek is gebleken dat SSRI’s effectiever premenstruele klachten verminderen en minder bijwerkingen veroorzaken dan andere soorten antidepressiva.

Ten slotte wordt cognitieve gedragstherapie aangeraden voor vrouwen met ernstige klachten, die het zelfvertrouwen en het prestatievermogen aanzienlijk verminderen. Door cognitieve herstructurering, het vergroten van het probleemoplossend vermogen en de assertiviteit, werd voor ten minste enkele maanden een afname van klachten aangetoond.
JANICE E. DAUGHERTY, M.D. (July, 1998) “Treatment Strategies for Premenstrual Syndrome”  American Family Physician Vol. 58/No. 1