Jonge meisjes en vrouwen raken veel gemakkelijker verslaafd aan drugs en alcohol dan mannen. Ze hebben ook andere redenen dan mannen om deze stoffen te willen gebruiken en hebben daarom aparte programma’s nodig om af te kicken.

Dat blijkt uit onderzoek door de Amerikaanse National Center on Addiction and Substance Abuse. Resultaten zijn afkomstig uit onderzoek en interviews bij vrouwen in de leeftijd van 8 tot 22 jaar. Ongeveer 45% van de meisjes in het voortgezet onderwijs drinkt alcohol, tegenover 49% van de jongens. Meisjes overtreffen de jongens, als we het hebben over gebruik van medicatie op recept.

Jongens experimenteren met sigaretten, alcohol en soft drugs dan meisjes om een kick te krijgen, stoer te doen of status te winnen in een groep, terwijl meisjes hun toevlucht zoeken tot deze middelen om stress te verminderen en depressieve gevoelens weg te nemen, zeggen de onderzoekers.

Verder blijkt dat meisjes eerder dan jongens veel te ver gaan en daarbij ook vaker eetstoornissen ontwikkelen.

De kans op misbruik van allerlei middelen neemt flink toe, als de vrouw te maken heeft gehad met relatief veel verhuizingen. Sowieso geeft iedere overgangssituatie (zoals de overgang van voortgezet onderwijs naar vervolgonderwijs) verhoogde kans op alcoholgebruik bij jonge vrouwen.

Traditionele methoden om van verslaving af te komen sluiten niet zo goed bij de meeste vrouwen aan, zo vinden de onderzoekers. Preventieprogramma’s zouden zich meer moeten richten op factoren die een meisje beïnvloeden (niet toegelicht). Men haalt fel uit naar reclamecampagnes waarin alcohol en dergelijke worden gebruikt door mooie rolmodellen.

(National Center on Addiction and Substance Abuse)