Verschillende onderzoeken hebben een verband aan het licht gebracht tussen voeding en haaruitval.

Kort gezegd, voeding die ontstekingsreacties kan uitlokken gaat vaker samen met haarproblemen dan gezondere voedingspatronen. Chronische ontsteking in het lichaam blijkt aan de wieg te staan van veel ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, astma, kanker, suikerziekte, depressie en genetisch bepaalde haaruitval (androgenetic alopecia).Ontsteking kan voorkomen worden door veel omega-3-vetzuren en plantaardige voedingsstoffen in te nemen via je voeding.

Een veel voorkomend probleem betreft de overproductie van ontstekingsbevorderende, hormoonachtige boodschappers (zoals prostaglandin E2) en een tekort aan de ontstekingsremmende boodschappers (zoals prostaglandine E1 en E3). Het goede nieuws is dat de omega-3-vetzuren die je in visolie vindt de vorming van de ongewenste prostaglandin E2 onderdrukken en de aanmaak van prostaglandine E3 bevorderen. Gamma-linoneenzuur (GLA) verhoogt de aanmaak van prostaglandine E1.Wat je eet blijkt een grote invloed te hebben op het evenwicht tussen de ‘goede’ en ‘verkeerde’ prostaglandinen. Omdat prostaglandine E2 als dè schuldige kan worden aangewezen bij ontstekingsreacties, kan het helpen om wat minder voeding te nemen die rijk is aan omega-6-vetzuren en méér voedingswaren te kiezen met omega-3-vetzuren, zoals zalm en andere vette vissoorten.

Je moet minder producten eten die arachidonzuur omzetten, want ook daarmee nemen ontstekingsreacties toe (arachidonzuur is de voorloper van o.m. prostaglandine E2). Dat betekent: minder koolhydraten nemen met een hoge glycemische index die voor een overproductie van insuline zorgen.

Samengevat: producten die bijdragen tot chronische ontstekingsreacties en haaruitval hebben een hoge glycemische index (dingen die je snel verteert), zoals vruchtensappen en cake, zijn rijk aan meervoudig onverzadigd vet (omega-6-vetzuren) en rijk aan arachidonzuur.Producten die je moet vermijden:

* Margarine

* Orgaanvlees

* Eigeel

* Pasta

* Sapjes (uit een pak)

* Witte rijst, witbrood

* SuikerGoede producten:

* Zalm

* Havermout en -meel

* Olijven en olijfolie

* Amandelen

* Verse vruchten en groenten

* Avocado en guacamole

* Lijnzaadolie (in de sladressing)