Je bent wat je eet. Ook je stemming of humeur wordt bepaald door de inhoud van de voeding. Uit meerdere onderzoeken komt een goed bruikbaar advies: eet het juiste soort vet.
Het gaat om omega-3-vetzuren, bouwstenen van de hersenen, die letterlijk gemaakt zijn van dit soort vetzuur. In de voeding komen ze vooral voor in vette vis (zalm, makreel), maar ook in walnoten, groene bladgroenten en gemalen lijnzaad. Het zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die als bonus ook bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en kanker.
Omega-3-vetzuren spelen een sleutelrol als het gaat om het voorkomen van mentale stoornissen, stelt een aantal onderzoekers. Inmiddels is aangetoond dat in landen waarin de voeding rijk is aan omega-3-vetzuren beduidend minder depressies, geweldsdelicten, zelfmoorden, bipolaire stoornissen en postnatale depressies voorkomen.
De omega-3-vetzuren zijn in evenwicht met een andere groep vetzuren: omega-6-vetzuur. Probleem is dat de meeste mensen teveel omega-6-vetzuren consumeren, waardoor aan de behoefte aan omega-3-vetzuur niet voldaan wordt. Volgens J. Hibbeln, psychiater staat een te grote hoeveelheid omega-6-vetzuren aan de wieg van gezondheidsproblemen, met name: depressiviteit. Hij raadt aan om kritisch te kijken naar de ingrediënten op de dozen koek, crackers en pindakaas, waarin teveel sojaolie of maïsolie voorkomt. In plaats daarvan is het raadzaam om voor meer walnoot, zalm en sardine te kiezen.

(Soe.nl)