Vitamine B supplementen zouden depressie kunnen bestrijden, zeggen onderzoekers.

Wetenschappers hebben ontdekt dat depressieve mensen beter op een behandeling reageren wanneer zij hogere doseringen vitamine B12 in hun bloed hebben.

Dit zou kunnen betekenen dat vitamine B supplementen de effectiviteit van antidepressiva verhogen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Kuopio Universiteit in Finland en is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Psychiatry.

De onderzoekers hebben 115 depressieve patiënten een half jaar lang gevolgd. Hun behandeling werd nauwkeurig in de gaten gehouden evenals de vitamine B12 niveaus bij het begin en eind van de behandeling.¬† Mensen die op de behandeling reageerde hadden hogere concentraties vitamine B12 in hun bloed. Deze resultaten bleven ondanks rook- en drinkgedrag overeind, zelfs behandelmethodes en familie geschiedenis deden niet aan de resultaten af.

De leider van het onderzoek, Professor Jukka Hintikka, zei dat deze kennis van cruciaal belang is omdat er veel mensen zijn die niet op antidepressiva reageren. Hij zei ook dat het mogelijk is dat vitamine B12 nodig is om monoaminen te produceren. Een tekort aan monoaminen in het centraal zenuwstelsel wordt in verband gebracht met depressie. Een andere theorie is dat een tekort aan vitamine B12 de homocysteïne in het bloed doet ophopen, wat een depressie kan versterken. Eerdere studies hebben aangetoond dat vitamine B1, B2 and B6 depressie kan verlichten, vitamine B1, B2 en B6 verhogen indirect de concentratie vitamine B12 in het bloed.

Het is wel nog te vroeg om te stellen dat B12 een of een andere vitamine een middel tegen depressie is, maar het is zeker mogelijk dat B vitaminen preventief tegen depressie kunnen werken. (BBC News)