De antioxidant vitamine E wordt soms gebruikt om mensen met de ziekte van Alzheimer te behandelen. Met wisselend resultaat. De effecten hangen namelijk af van het stadium waarin de patiënt verkeert.

Het moment waarop vitamine E wordt ingenomen is allesbepalend voor de effectiviteit, stelt Pratico. Hij leidde een in de VS een onderzoek met muizen, waarin geconstateerd werd dat de voor Alzheimer zo kenmerkende eiwitstolsels voor de helft minder gezien worden bij met vitamine E behandelde muizen. De vitamine werkt alleen preventief heel goed. Als de vitamine wordt toegediend zodra de eerste kenmerken zich openbaren, is het effect gering.

Het advies dat Pratico geeft is duidelijk: mensen bij wie milde cognitieve beperkingen worden opgemerkt, zouden per direct pillen met vitamine E moeten gaan slikken. In ANP-berichten van vandaag over andere effecten van vitamine E lezen we: “De wetenschappers tekenen erbij aan dat er diverse soorten vitamine E bestaan en dat het zogeheten alpha tocopherol essentieel is. In voedingssupplementen komt dat niet voor, maar wel in voedsel als zonnebloempitten, spinazie, amandelen en paprika’s.”

Zie ook dit bericht over onderzoek gedaan in India waaruit wordt geconcludeerd dat vitamine E de hersenen van sporters jong houdt, maar niet als die al wat ouder zijn.

(University van Pennsylvania, feb. 2004)Eerdere berichten:

Vitamines C en E tegen ziekte van Alzheimer

Aspirines beschermen tegen Alzheimer