Bijna 75% van de Nederlanders wordt eens in de twee weken geconfronteerd met stress. Bij ongeveer de helft daarvan is er sprake van een ongezond hoge dosis.

Onderzoekers brengen stress in verband met het ontstaan van acute en chronische aandoeningen. Stress (op het werk) veroorzaakt met name hart- en vaatziekten. Dat geldt vooral voor workaholics die geen afstand kunnen doen van hun werk.

Innemen van vitamine C kan helpen. Uit onderzoeken wordt namelijk geconcludeerd dat vitamine C leidt tot afname van de stressreacties in je lichaam. Deze vitamine verlaagt namelijk de hoeveelheid cortisol in het bloed.

Cortisol is een hormoon dat in tijden van stress door de bijnieren wordt geproduceerd. Ook werd ontdekt dat in stresssituaties het lichaam meer vitamine C verbruikt dan normaal. Dit betekent dat het nemen van extra vitamine C de weerstand van het lichaam tegen stress flink kan verhogen.

Overigens kun je er beter niet voor kiezen om veel grapefruitsap te drinken. In grapefruit zit namelijk een enzym dat de afbraak van cortisol tot het minder werkende cortison vermindert. Daardoor blijft het stress-hormoon te lang in je lichaam actief.

De mens kan zelf geen vitamine C aanmaken in het lichaam, terwijl bijna alle planten en dieren dit wel kunnen. Als we op basis van lichaamsgewicht de hoeveelheid vitamine C zouden omrekenen die bijvoorbeeld een geit, een hond of een olifant in hun lichaam aanmaken, dan zou de mens zo ongeveer 3000 mg (3 gram) vitamine C nodig hebben. Het is moeilijk om 3 gram dagelijks via voeding in te nemen (in een sinaasappel bijvoorbeeld zit 50 mg vit C). Daarom wordt aanbevolen om extra vitamine C als supplement in te nemen.