Nieuw onderzoek laat nu zien dat vezel werkt tegen vermoeidheid: “Het eten van een vezelrijk ontbijt geeft mensen meer energie en een verbeterde darmfunctie“, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cardiff.

142 mensen werden gevraagd naar hun voedingsgewoonten en naar hun energieniveau. Vervolgens werden ze willekeurig in groepen gedeeld. De ene groep kreeg 2 weken lang een bekend graanproduct voor het ontbijt dat rijk aan vezels is, terwijl de anderen hun normale ontbijt aten. Daarna werden de rollen omgedraaid.

Na het eten van het vezelrijk ontbijt melden de mensen meer energie en – na een aanvankelijk opgeblazen gevoel – een betere voedselvertering. De afname van vermoeidheid vond zelfs plaats bij de mensen die voorafgaand aan het onderzoek al behoorlijk vezelrijk aten.

Er zou nog meer onderzoek moeten komen, vindt men, om precies te weten hoe verzelrijke voeding tegen vermoeidheid vecht. Test het in de tussentijd zelf door een aantal weken een vezelrijk graanontbijt te eten en dan zelf na te gaan hoe je je voelt.

(Appetite 2001, volume 37, blz. 1-3)