Je bent op zich niet dik, maar in je middensectie heb je meer vet dan je lief is. Als die beschrijving herkenbaar is, heb jij misschien last van stress.

Onderzoek van het Amerikaanse Yale wijst uit dat slanke mensen met een vette middensectie gevoeliger zijn voor stress en meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten.

In de studie keken onderzoekers naar 59 vrouwen. De ene helft had een hoge middel-heup-verhouding en dus een ‘appelvormig figuur’. De andere helft was ‘peervormig’ en had meer vet rond de heupen. De onderzoekers onderzochten gedurende vier dagen hoe vatbaar de vrouwen waren voor stress.

Appelvormige vrouwen bleken stressgevoeliger dan andere vrouwen. Dunne appelvormigen waren weer stressgevoeliger dan mollige. Dunne appelvormigen maakten gedurende de hele proef veel cortison (stresshormoon) aan. Mollige vrouwen deden dat alleen tijdens de eerste dagen.

Cortison leidt tot vetafzettingen in de middensectie. Zeker op hogere leeftijd, als het lichaam minder oestrogeen of testosteron aanmaakt, wordt dat een probleem. Ook voor je gezondheid: vet op die plaats veroorzaakt welvaartsziekten als hartaandoeningen en kanker.

Cortison veroorzaakt een sterk verlangen naar suikers. Daaraan hoef je niet toe te geven. Stress kun je verder goed bestrijden met endorfines – stoffen die vrijkomen als je je lichamelijk inspant.

Het onderzoek is verschenen in Psychosomatic Medicine.

(Bron: WebMD)