Annabel liep al een tijdje bij de psycholoog, maar toch knaagde er iets. Op de één of andere manier voelde ze zich nooit echt helemaal op haar gemak. Waar lag dat toch aan? Ervan uitgaande dat het wel aan haarzelf moest liggen, bleef ze met de gesprekken doorgaan. Het zou volgens haar niet aan de psycholoog kunnen liggen, die was immers een professional en wist wat hij deed. De maanden verstreken en er waren wel verbeteringen te zien, maar echt goed voelde Annabel zich nog steeds niet. Plots kwam er een dag dat alles veranderde.

therapieZe besloot om haar ongemak te vertellen aan de psycholoog. Hoewel ze dit eng vond, ze wilde hem niet op zijn tenen trappen, was het toch noodzakelijk geworden. Ze kon ook wel gewoon wegblijven, maar dat voelde niet eerlijk. De psycholoog reageerde geschrokken. Hij was zich er helemaal niet van bewust dat Annabel zich niet op haar gemak voelde. Hij ervaarde zelf het contact als prettig en hij was erg blij dat ze dit aan hem durfde te vertellen. Hun contact verbeterde enorm en ze konden zo samen veel dieper gaan dan gebruikelijk. Annabel had er een waardevolle ervaring bijgekregen.

Wat laat het verhaal van Annabel zien? In eerste instantie is het erg belangrijk om je gevoel serieus te nemen. De psycholoog die tegenover je zit is ook maar gewoon een mens en zal niet alles perfect doen. Wanneer je je niet helemaal op je gemak voelt, dan zegt dat iets over jullie contact. Andersom geldt dit ook voor de psycholoog zelf. Vertrouw als psycholoog op je gevoel en breng dit in contact. Wat er met jou gebeurt, gebeurt waarschijnlijk ook met anderen uit de omgeving van de cliënt. Dit is hele waardevolle informatie en kan ten goede van het proces worden ingezet.

Hiernaast is het bespreken van deze onderhuidse gevoelens zo belangrijk. Doordat Annabel maandenlang rondliep met een vervelend gevoel, werkte de therapie niet goed. Het is eng om zo direct met je psycholoog te bespreken wat je ervaart, maar het werkt echt. Jouw gevoel en ervaring zijn enorm belangrijk en kunnen het beste tot uiting worden gebracht. De gesprekken zullen hierdoor beter gaan, ook al is het een vervelende boodschap die je moet overbrengen.

Natuurlijk kan het zo zijn dat jullie er niet uitkomen met elkaar. Dat het contact nooit goed is geweest en ook nooit zal worden. Til hier niet te zwaar aan. Zoals gezegd zijn psychologen ook gewoon mensen en je kunt als mens nu eenmaal niet met iedereen aansluiting vinden. Als er geen klik is en dit kan niet worden ingezet in het proces, dan kan het beter zijn om naar een ander te gaan.

Waarom vertel ik dit eigenlijk allemaal? Het komt uit de ervaring dat veel mensen het idee hebben dat de psycholoog een professional is die alles voor het zeggen heeft en zich onafhankelijk op kan stellen. Dit is in mijn optiek niet mogelijk en juist het contact aangaan met elkaar brengt helende krachten met zich mee. Neem je ervaringen serieus en vertrouw op je gevoel. Dit is echt van onschatbare waarde.

Geschreven door: Online studentenpsycholoog Dea Boom van psychologenpraktijkboom.nl.