Steeds meer dikke mensen zijn verslaafd aan eten. Dat stelt Robert Lustig in zijn overzichtartikel in Nature Clinical Practice Endocrinology & Metabolism.

obesitas.jpgDoor voedingsmiddelen te nemen die veel (vruchten)suiker bevatten en arm zijn aan vezels zijn hun lichamen veranderd door een stroom van insulineschokken. Die hebben hun hersenen doof gemaakt voor de remmende signalen uit het vetweefsel. Daarbij komt dat ze ‘verslaafd’ zijn aan dopamine-kicks die optreden na het eten. Volgens Lustig worden suikers aan tal van levensmiddelen toegevoegd. Dertig jaar geleden was dat nog niet het geval. Kinderen kunnen er weinig aan doen dat ze bijna alleen ongezonde keuzes hebben, als het gaat om eten en drinken. Ze kiezen er dus niet voor om te dik te zijn.

Ludwig heeft een kliniek die een wachttijd heeft van bijna een jaar. Hij leert de ouders en kinderen dat boter, kaas, eieren, vlees, vis, groenten en fruit voedingsmiddelen zijn en dat een kadetje met hagelslag in de categorie ‘snoep’ valt. Via hun ouders worden de kinderen geholpen om het insuline binnen de perken te houden. Dat kan met een voedingspatroon dat weinig geraffineerde koolhydraten bevat. Ook lichaamsbeweging is een belangrijke factor daarbij.

(USCF)