Nu is bekend waarom de huid van rokers er ouder uit zien dat die van niet-rokers. De conclusies zijn bekend geworden door ultraviolet licht te laten inbranden op een plaats waar de zon normaal gesproken niet komt (huid van de bips).Britse onderzoekers vonden 33 vrijwilligers voor het onderzoek en keken naar verschillende genetische componenten in de huid om de effecten van o.m. UV-straling na te gaan. Daaronder een eiwit, MMP-1, dat bekend staat om z’n verwoestende werking op collageen in de huid. In het vooronderzoek konden de wetenschappers zien dat bij sommige proefpersonen de huid méér MMP-1 had. Bij anderen was er geen spoor van te vinden. Ná de blootstelling aan UV vroegen de onderzoekers naar de rookgewoontes. Ze constateerden dat de 3 vrouwen en 11 mannen die rookten (significant) meer MMP-1 in de huid hadden dan de 9 vrouwen en 10 mannen die niet-roker waren.

De conclusie: rokers krijgen een dubbele klap te verwerken. Eén door zonnestraling en dan nog eens door de nicotine, die beiden de huidvernielende MMP-1-actie met zich meebrengen.

Volgens de onderzoekers is dit de eerste studie die onomstotelijk laat zien welke negatieve veranderingen UV-stralen bij mensen in de huid veroorzaken. Andere onderzoeken keken alleen naar reacties op cel-structuren in een petri-schaaltje.

Het onderzoek laat duidelijk zien dat UV-licht voor versnelde huidveroudering zorgt. “We hebben nu sterke bewijzen in handen dat roken die veranderingen versterkt en misschien ook wel de kans op huidkanker verhoogt”, aldus Caughman, arts en voorzitter van de afdeling dermatologie aan de Emory University School of Medicine.

Over het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet.