Veel mannen van middelbare leeftijd die cosmetische chirurgie laten toepassen om er jonger en aantrekkelijker uit te zien, lijden aan depressiviteit en verslaving aan de operaties. De mannen krijgen die problemen, omdat ze er onterecht vanuit gaan dat de operatie hun seks- en sociale leven kunnen verbeteren. Ze ervaren een (te) hoge prestatiedruk.

In de VS zoeken mannen soelaas bij plastisch chirurgen in navolging van mannelijke bekendheden, zoals Michael Douglas, Tom Cruise, Tom Jones, Kenny Rogers, Elton John and Burt Reynolds, van wie wordt gedacht dat ze behandelingen hebben ondergaan.

Zelfs Robert Redford, die lang bleef volhouden dat hij gewoon ouder wilde worden, is onder het mes geweest. Vorige week beweerde een chirurg dat hij de 64-jarige acteur een eye-lift had gegeven om wallen onder de ogen te verminderen, nog voordat de uitreiking van de Oscars plaatsvond.

In veel klinieken wordt niets gedaan met de emotionele toestand waarin sommige mannen verkeren. Sommige pati├źnten zouden onrealistische verwachtingen hebben. Ze worden vaak aangemoedigd om iets aan hun gezicht te laten doen, zonder dat ze gekeken hebben naar andere mogelijkheden om hun emotionele probleem aan te pakken.

(Conference of Royal Society of Medicine)