Als het overslaan van je gebruikelijke kopje koffie zonder cafeïne al snel geïrriteerd raakt, ben je misschien ‘verslaafd’. Het merkwaardige is namelijk dat decafé nog genoeg cafeïne bevat om de concentratie en stemming te verbeteren, een wakker gevoel te geven.

koffiezonder.jpgSlechts zelden bevat decafé totaal geen cafeïne meer. De meeste merken bevatten nog 7 mg per kopje. Dat lijkt weinig in vergelijking tot andere drankjes: gewone koffie bevat ongeveer 100 mg cafeïne en in een glas cola zit ongeveer 50 mg. Maar cafeïne kan ook in lage dosering werkzaam zijn als stimulerend middel.
Bij normale dosering neemt dankzij gewone koffie vermoeidheid af en verbetert de stemming. Teveel cafeïne kan leiden tot nare effecten, zoals angstgevoelens en verhoging van de hartslag en bloeddruk. Het middel werkt verslavend, waardoor het staken van de gebruikelijke koffiedrinkgewoonte vervelende verschijnselen kan opleveren, zoals slaperigheid, prikkelbaarheid en hoofdpijn.

Hoe het komt is niet zeker te zeggen, maar sommige mensen zijn gevoeliger voor de effecten van cafeïne dan anderen. Als je al na het skippen van één kop koffie nare gevoelens krijgt, is het raadzaam om te stoppen met koffie drinken. Immers, hoge bloeddruk en nare lichamelijke problemen komen dan ook dichtbij. De echt hypergevoelige types doen er goed aan om ook de decafé voortaan weg te laten.

(Journal of Analytical Toxicology 2006 Oct;30(8):611-613.)