Dat verliefde gevoel aan het begin van een relatie schijnt te vervagen. Veel stellen beweren echter dat zij na jaren huwelijk nog altijd verliefd zijn. Amerikaans onderzoek bevestigt dit nu: langdurige liefde is mogelijk.

De onderzoekers van de Stony Brook University in New York bekeken eerst de roes van een nieuwe liefde. Terwijl de proefpersonen in een hersenscanner lagen kregen zij een foto van hun geliefde te zien. Vooral het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de productie van de neurtransmitter dopamine vertoonde activiteit. Dit hersengebied wordt vaak in verband gebracht met eten en alcohol en vormt wensen en verlangens.

Wanneer de proefpersonen werden geconfronteerd met een foto van andere mensen, die op hun geliefde leken, was er geen effect op de hersenen. Exact hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd bij mensen die al jaren (tien tot dertig) getrouwd waren, maar beweerden nog steeds zo verliefd te zijn als in het begin. Ook in deze groep was in hetzelfde hersengebied een verhoogde activiteit waarneembaar bij het zien van een foto van hun partner.

Er waren echter ook verschillen. Nieuwe relaties draaien meer om obessie en spanning, terwijl het bij langdurige relaties juist om gevoelens van verbondenheid gaat. Dit verschil was ook zichtbaar in de hersenen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience.
Door: Annemieke Hoogland
Bronnen: Medical Xpress
De originele post:
Verliefdheid kan jaren stand houden