Onderzoek met hersenscans bij mensen die verliefd zijn levert interessante bevindingen op. De vroegste stadia van een romantische relatie leidt tot uitstoot van dopamine in delen van de hersenen die in verband staan met motivatie en beloning.

Hoe intenser de relatie, hoe groter de activiteit in deze hersengebieden.

Antropoloog Helen Fisher van de Amerikaanse Rutgers Universiteit scande de hersenen van zeven mannen en tien vrouwen, terwijl ze keken naar foto’s van hun liefje of van een andere bekende. De activiteit in hun hersenen bleek tijdens het kijken naar foto’s van hun partner grote overeenkomst te vertonen met die van mensen met een obsessieve-compulsive stoornis.

Er waren ook duidelijke verschillen tussen de seksen: mannen ontwikkelden verhoogde activiteit in de visuele gebieden die seksuele opwinding reguleren, terwijl vrouwen meer activiteit kregen in hun geheugengebied. Het eten van chocola zorgt overigens voor vergelijkbare patronen.

Dr. Fisher presenteerde haar bevindingen tijdens de laatste bijeenkomst van de Society of Neuroscience meeting in New Orleans. Er is helaas nog geen samenvatting van haar onderzoek online beschikbaar.