Lichaamsbeweging die je tijdens vrijetijd uitvoert verlaagt de kans op hartaanvallen veel meer dan eventuele activiteit tijdens het werk.cover van StrokeDaarover rapporteren onderzoekers in het nog te verschijnen septembernummer van Stroke.

De relatie tussen verschillende vormen van lichamelijke activiteit en de kans op een hartaanval werd bestudeerd door Finse onderzoekers. Zij verzamelden belangrijke gegevens van maar liefst 47.721 personen, die niet bekend waren met hart- en vaataandoeningen. Bij de start vulde iedereen een vragenlijst in die inging op gewoontes (roken, drankgebruik), de medische geschiedenis en mate/vormen van lichaamsbeweging. Ook werd van iedereen het gewicht, de lengte, bloeddruk en het cholesterolgehalte bepaald.

19 jaar later (!) bleek deze groep 2.863 maal last te hebben gehad van een hartaanval.foto van twee joggersDe onderzoekers ontdekten dat een hoge mate van lichaamsbeweging in vrijetijd, met name het meer dan drie uur per week joggen of aan prestatiesport doen, de kans op alle vormen van hartaandoeningen significant verminderde.Wandelen en fietsen bleken de kans op bloedproppen te verminderen, maar hadden geen invloed op het aantal hartaanvallen. Tegen verwachtingen in bleek de mate van activiteit tijdens het werk geen verband te hebben met hartaanvallen.De Finse studie geeft dus overtuigend aan dat het goed is om flink wat lichamelijke activiteiten te ontplooien in vrijetijd. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.