Waarom zijn onze IQ gemiddelden de laatste tijd omhoog geschoten? Het antwoord kan te maken hebben met voeding ontdekte Rodger Dobson. Maak een 50 jaar oude IQ test en het is waarschijnlijk dat je als een genie uit de bus komt. In feite, een groot deel van de bevolking zal de score “super-intelligent” halen als er testen van een halve eeuw oud worden gebruikt. Als mensen die vandaag de dag een IQ test doen, beoordeeld zouden worden naar de normen die voor hun grootouders gebruikt werden dan zouden 90 procent van deze mensen de score “genie” behalen.

Echter, als de grootouders vandaag de dag getest zouden worden, dan zou het grootste percentage van deze mensen in de categorie “zwakzinnig” vallen, aldus DR. Stephen Ceci, verbonden aan de Cornell University.

De reden is dat per generatie, de gemiddelde IQ met ongeveer 20 punten is toegenomen gedurende de laatste 60 jaar. Deze toename is te zien in wel een dozijn landen waaronder Engeland, de US, Japan, Australiƫ en Nieuw Zeeland. Het waarom is onduidelijk. Genetische factoren, hoger opgeleide ouders, high-tech speelgoed, televisie en computers zijn vaak genoemde oorzaken maar hier is weinig hard bewijs voor. Nieuw onderzoek geeft steun aan het idee dat juiste voeding op vaste tijdstippen verantwoordelijk kan zijn voor de toegenomen intelligentie, waarschijnlijk door het stimuleren van de groei van de hersenen. (bron: News Independent/Health Medical.)