Mensen zijn door suppletie met het aminozuur tryptofaan beter in staat om heel snel de stemmingstoestand van anderen te peilen.

Die conclusie komt uit een Brits onderzoek onder 24 proefpersonen die 1,8 gram tryptofaan kregen of een placebo. Daarna lieten ze beide groepen gezichten van mensen zien, waarbij de proefpersonen moesten vertellen hoe die mensen zich voelden.

De proefpersonen die tryptofaan hadden gebruikt waren beter/sneller in staat angstige of juiste blije gelaatsuitdrukkingen te onderscheiden.

Tryptofaan wordt soms gebruikt als als antidepressivum of serotoninebooster. Het is een essentieel aminozuur dat diverse functies heeft in ons lichaam. Tryptofaan is voorloper van diverse belangrijke stoffen, waaronder serotonine, het belangrijke antistress-hormoon. Het staat ook bekend als het ‘happy’ hormoon.

Tussen 1966 en 2000 zijn er 108 onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van dit aminozuur. Die onderzoeken wijzen ze erop dat Tryptofaan beter depressieve klachten bestrijdt dan een nepmiddel.

De hoeveelheid tryptofaan in het lichaam kan behalve door het slikken van supplementen ook worden verhoogd door consumptie van bepaalde voedingsmiddelen die in het bijzonder rijk zijn aan tryptofaan: brood, kaas, melk, schelpdieren, slakken, inktvis, noten, pruimen en tropisch fruit.

(Psychopharmacology)