Lichaamsbeweging zou een goede manier kunnen zijn om het brein te beschermen. Fysieke oefeningen kunnen namelijk een depressie verlichten, leeftijdsgerelateerd geheugenverlies vertragen, en symptomen van Parkinson voorkomen. Dit stellen onderzoekers op de Society for Neuroscience meeting underway in San Diego.

Teresa Liu-Ambrose van de University of Britisch Columbia stelt dat er nu meer bewijs is dat fysieke activiteiten voordelig zijn voor het brein. De effecten zijn gevonden bij dieren en bij mensen. In de studie naar ratten bleek dat de ratten die meer bewogen, hoger scoorden op geheugentesten dan ratten die minder bewogen. Fysieke oefeningen bij ratten hielpen ook om Parkinson-achtige vertraagde bewegingen ongedaan te maken.

Daarnaast stelt Robin Callister van de University of Newcastle dat trainen depressie kan verlichten. Dit bleek uit een onderzoek naar jongvolwassenen uit Australië. Alle deelnemers aan het onderzoek waren gediagnosticeerd met een zware depressie, maar na 12 weken trainen had de meerderheid deze diagnose niet meer. Volgens Callister is een verklaring hiervoor dat fysieke oefeningen vereisen dat het brein veel werk doet: het brein moet bijvoorbeeld complexe bewegingen coördineren.
Bron: Jon Hamilton, NPR