De laatste onderzoeken laten zien dat regelmatige lichaamsbeweging direct samengaat met een verbeterde hersenfunctie. Denk daar maar aan de volgende keer dat je weer kiest voor een vorm van lichaamsbeweging.

In een onderzoek door de Universiteit in Illinois werd bij 20 jonge mannen (18-24 jaar) het denkvermogen gemeten, nadat ze een halfuur op een loopband hadden gelopen. Na op adem te zijn gekomen, kregen ze twee tests. Eén daarvan was moeilijk, de ander eenvoudig. De resultaten op deze tests werden vergeleken met een vergelijkbare groep mannen die vantevoren géén lichaamsbeweging had gehad.

Meting van de hersengolven (EEG) liet zien dat de snelheid van het denken aanmerkelijk verhoogd werd door de lichaamsbeweging. Bovendien kwam de groep die net getraind had veel beter uit de bus bij de moeilijke test.

Deze onderzoeksresultaten sluiten aan bij een golf van onderzoeken die het positieve effect laten zien van lichaamsbeweging op de werking van hersenen. Zie bijvoorbeeld het eerdere artikel ‘Lichaamsbeweging vermindert mentale achteruitgang’. Recent onderzoek liet ook zien dat zelfs gematigde lichaamsbeweging van 10 minuten per dag al voor een positieve stemming zorgt en vermoeidheidsgevoelens verjaagt. Ander onderzoek maakte duidelijk dat 2 minuten traplopen een aantal keer per dag het gehalte aan verkeerd cholesterol (LDL) verlaagt en het goede cholesterol (HDL) verhoogt. Daardoor wordt de kans op hart- en vaatziekten behoorlijk verlaagd.

(Bronnen: Reuters News Service, ABC news)