Het is een maatregel die gemakkelijk te nemen is en het effect van antirimpelcrêmes overtreft: eet elke dag tien eetlepels tomatenpuree. Daarmee keert het verouderingsproces van de huid om. Dat melden dermatologen van de universiteiten van Manchester en Newcastle op het congres van de British Society for Investigative Dermatology.

Uit de onderzoeksdata blijkt dat tomatenpuree de huid stimuleeert tot het aanmaken van het eiwit procollageen. Daardoor verbetert de huidstructuur. De resultaten blijken gebaseerd op een kleinschalige studie op tien proefpersonen, die drie maanden lang elke dag 55 gram tomatenpuree innamen. Om de opname van de werkzame stoffen te verhogen, namen ze daarbij ook tien gram olijfolie.
Na drie maanden was de aanmaak van procollageen in de huid “significant toegenomen” en bleek de huid dertig procent beter bestand tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Het beschermende effect van de tomatenpuree is te vergelijken met dat van een lichte zonnebrandcreme.
Het valt reuze mee hoeveel tomatenpuree je elke dag moet eten om dit effect te bereiken. De onderzoekers vermoeden dat het lycopeen de werkzame stof in tomatenpuree is.

(BBC)