Door kinderen te leren hoe ze een betere ‘veerkracht’ ontwikkelen, kunnen ze beter omgaan met trauma’s, tragische gebeurtenissen, bedreiging en andere bronnen van teveel stress.

Voor het gros van de kinderen geldt dat ze moeten omgaan met allerlei problemen, van wijziging van een klas tot gepest worden door klasgenoten. Ze kunnen ook spanning en onzekerheden van hun ouders haarfijn aanvoelen en overnemen. Reden genoeg om te zorgen voor een stevige veerkracht.

Met deze aandachtspunten kan de veerkracht tegen dergelijke stress worden verhoogd:

-> Zorg ervoor dat je vrienden hebt en wees een vriend voor anderen. Zoek steun bij je vrienden, je familie en schoolpsychologen, en laat ook eens anderen ‘leunen’ op jou.

-> Geloof in jezelf, in wat je allemaal weet en kunt doen. Herinner jezelf eraan waarin je goed bent.

-> Zorg ervoor dat je zelf controle houdt over je gedrag. Pas vervelende situaties direct aan. Iets proberen te doen wat je normaal altijd vermijdt doet veel voor je zelfvertrouwen,

-> Bekijk de dingen van de positieve kant. Zelfs heel vervelende gebeurtenissen kunnen je iets belangrijks over jezelf leren.

-> Maak doelen. Stel een plan op hoe je die doelen kunt bereiken. Wees daarbij ook realistisch en besef dat het bereiken van doelen veel tijd vraagt. Wees trots op kleine stapjes die de richting van het doel uit gaan.