Uit onderzoek blijkt dat mannen die meer testosteron hebben tot op hogere leeftijd slimmer blijven. Oudere mannen met hoog testosterongehalte scoren flink hoger op tests voor concentratie, geheugen en taalbegrip. Het hormoon heeft veel effecten op het lichaam, waarvan sommigen nog niet goed bekend of onderzocht. Het doet méér dan alleen maar spier versterken en vet afbreken. Sowieso ga je je veel beter voelen als je meer testosteron hebt. En ga jezelf maar na: als je je beter voelt, presteer je beter op tests dan als je gestresst of depressief bent. Sommigen beweren dat testosteron gespecialiseerde hersencellen stimuleert (in het limbisch systeem). Maar je kunt er nu van uit gaan dat wetenschappers nog weinig kennis hebben van hoe hormonen de hersenwerking beïnvloeden.

Eén op de vier mannen die ouder is dan 60 jaar zou tekort krijgen aan testosteron. Er is deze week ook bericht over onderzoek door de Erasmus Universiteit dat laat zien dat het hormoon de ziekte van Parkinson voorkomt. Bericht zal wel een dezer dagen in de kranten komen.

Met sport kun je je testerosteronspiegel langs een natuurlijke weg normaliseren. Je kunt daarbij beter niet voor de zwaardere sporten kiezen, want die kunnen leiden tot toename van het cortisongehalte, waardoor je testosteron zakt tot het 0-punt. Voldoende rust na het sporten is ook belangrijk.

(Bron: Reuters health)