Ouderen die hun hele leven multivitamines of visoliecapsules hebben gebruikt, zijn intelligenter en scoren hoger op tests die hun mentale vermogens meten.

Dat kunnen we lezen in de tabellen hieronder en hiernaast en blijkt uit onderzoek bij mensen die geboren waren in 1936. Zij werden vanaf 1947 tot in 2001 gevolgd. Diverse malen werden cognitieve vermogens in kaart gebracht, naast het voedingspatroon, gebruik van voedingssupplementen. Ook werd gekeken hoe het zat met de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Het resultaat: na correctie voor het IQ op kinderleeftijd was het IQ op 64-jarige leeftijd significant hoger bij supplementenslikkers. Zowel visolie (omega-3-vetzuren) als multivitamines zouden het proces van cognitieve veroudering vertragen.In de onderstaande tabel staan de resultaten op verschillende cognitieve tests, uitgesplitst naar het al dan niet gebruiken voedingssupplementen. De totale groep bestaat uit 266 personen, die getest zijn op de leeftijd van ongeveer 11 jaar (in 1947) en 64 jaar.[American Journal of Clinical Nutrutrion, 2004 Dec;80(6):1650-7]