Hersenen maken en enorme ontwikkeling door als kinderen opgroeien. Het spreekt voor zich dat zonder de juiste voeding deze groei wordt belemmerd. Vanzelfsprekend veroorzaakt ondervoeding de meest dramatische problemen. Maar er is nu ook bewijs voor gevonden dat de meest minimale tekorten al voor moeilijkheden zorgen.13 verschillende onderzoeken naar het effect van een vitamine/mineraal-supplement zijn nauwkeurig onder de loep genomen door Benton van de Universiteit van Wales.

Over het algemeen wijzen de resultaten van die onderzoek erop dat sommige kinderen onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, waardoor de meest optimale hersenontwikkeling minder kans krijgt. Dat geldt ook voor kinderen in onze ‘ontwikkelde’ maatschappij. Extra voedingssupplementen slikken blijkt het sterkst samen te hangen met de niet-verbale oftewel ruimtelijke aspecten van het brede begrip intelligentie.

Er kan nog niet precies worden gezegd welke vitaminen en mineralen het belangrijkst zijn. Wel is bekend dat de ontwikkeling van de hersenen staat of valt met het eten van voldoende essentiƫle vetzuren, met name DHA. Dat komt vooral veel voor in vette vis (makreel, zalm). Eieren die DHA bevatten komen de laatste jaren ook wat vaker in de schappen van de winkel, omdat de voeding van de kippen weleens verrijkt wordt.

(Neurosci Biobehav Rev.)