Dr. Geert Verhelst, voedingsdeskundige op het gebied van diabetes, vraagt in verband met de werelddiabetesdag aandacht voor de rol die (vruchten)suiker of fructose speelt bij de ontwikkeling van deze ziekte.

Verhelst: “Meer en meer wordt ingezien dat suiker een rol speelt bij de ontwikkeling van insulineresistentie, het voorstadium van diabetes.”
Terecht stelt dat hij dat suiker een sterk geraffineerd koolhydraat is dat behoort tot de ‘snelle’ suikers. Het doet sneller de bloedsuikerspiegel stijgen dan ‘trage’ suikers, zoals koolhydraten uit groenten, volkoren granen. Suiker zorgt voor pieken in het bloedsuikergehalte. Verschillende recente studies hebben aangetoond dat fructose een nog grotere rol speelt bij het optreden van insulineresistentie dan glucose.
“Hieraan wordt nog veel te weinig aandacht besteed, de voorlichting hierover schiet nog tekort. Terwijl het juiste dieet voor mensen met diabetes van levensbelang is en het de ontwikkeling van de ziekte vaak zelfs kan voorkomen.”
Je kunt het beste kiezen voor groente, niet te zoet fruit en volkoren graanproducten als bronnen van koolhydraten. Als eiwitbronnen mogen de plantaardige bronnen niet uit het oog verloren worden: alle peulvruchten, noten en zaden. Wat dierlijke eiwitten betreft hebben vooral zure zuivel zoals yoghurt en kwark, af en toe een eitje, vette vis, en mager vlees (gevolgelte) de voorkeur. Leg ook het accent op omega-3-vetzuren uit groene groenten, vette vis en walnoten.