Ben je gestresst over de operatie die je moet ondergaan? Het kan baten om eerst te relaxen voordat je onder het mes gaat, zeggen Nieuw-Zeelandse onderzoekers.

Een recente studie wijst uit dat mensen die het meeste gestresst waren voor de operatie een slechtere wondgenezing hadden dan relaxte mensen na de operatie.

Aan het onderzoek werkten 47 mensen mee, waarvan 41 mannen. Deze mensen gingen onder het mes vanwege hernia. De vrijwilligers werden gevraagd voor- en achteraf een vragenformulier in te vullen waarin ze beantwoordden hoe gestresst ze zichzelf vonden.

Ook werd er voor en na de operatie bloed afgenomen.

Duidelijk werd dat mensen die het meest gestresst waren meer pijn voelden, langzame wondgenezing hadden en een slechtere genezing hadden, zeggen de onderzoekers in de September/Oktober editie van de Psychosomatic Medicine. De wonden hadden een lager niveau van het immuunsysteem proteïne interleukin-1, en een enzym genaamd MMP09, die beide betrokken zijn bij wondgenezing.

Stress beïnvloedt hoe het lichaam weefsel aanmaakt en daarmee ook de kwaliteit ervan.

‚ÄúHet uiteindelijke resultaat is dat de wonden aanzienlijk langer nodig hebben om te genezen wanneer de patiënten gestresst zijn‚Äù zegt de leider van het onderzoek Dr. Keith J. Petrie van de University of Auckland Medical School.

Het team van Petrie is op dit moment aan het bekijken of een stress management programma voor de operatie de wondgenezing positief beïnvloedt. Volgens Petrie is onderzoek naar wondgenezing en stress belangrijk om aan te tonen wat de relatie is tussen psychologische factoren, het immuunsysteem en de gezondheid. (Bron: Psychosomatic Medicine)