Hoeveel mensen zijn er wel niet thuisgekomen na een erg stressvolle dag en zich dan realiseren dat ze een belangrijke gebeurtenis of boodschap zijn vergeten? Welnu, er is een wetenschappelijke verklaring voor dergelijke vergissingen. Stress maakt mensen vergeetachtig.

Het is gebleken dat bij stressvolle situaties waarover het individu geen controle heeft, er een enzym in de hersenen wordt geactiveerd genaamd: protein kinase C. Het PKC enzym verzwakt het korte-termijn geheugen en andere functies in de prefrontal cortex, het deel van de hersenen verantwoordelijk voor het nemen en uitvoeren van beslissingen, aldus Dr. Amy F.T. Arnsten van de Yale Medical School. De ontdekking dat ongecontroleerde stress PKC activeert, wijst een mogelijk nieuwe weg naar de ontwikkeling van medicijnen die PKC kunnen onderdrukken, voegde Arnsten er telefonisch aan toe.

De onderzoekers hebben chemicali├źn gebruikt om stress te kunnen induceren in ratten en apen omdat de stress niveaus dan makkelijk te controleren zijn. Het resultaat was vergelijkbaar met de stress van mensen die waren blootgesteld aan hard geluid of in paniek raakten voor een examen. De stress hoeft qua intensiteit niet eens traumatisch te zijn, het gevoel niet “in controle” te zijn is al voldoende om PKC te activeren.

(Bron: Aetna InteliHealth)