Koolhydraat eten helpt mensen die van nature stressgevoelig zijn.

Koolhydraten zorgen ervoor dat TRYPTOFAAN in je lichaam toeneemt. Dit is een neurotransmitter (een stof die ingezet wordt in de informatieoverdracht in je hersenen). Deze neurotransmitter verhoogt op zijn beurt het serotoninegehalte, dat bekend staat als stemmingsverbeteraar. Als chronisch gestresste mensen verspreid over de dag meer brood en vruchten eten (in tegenstelling tot veel kaas en vlees) voelen zij zich aanmerkelijk beter.

Nu brengt koolhydraatrijk eten wel het risico van vetzucht met zich mee (insulinegehalte van het bloed stijgt steeds mee, waardoor meer vet wordt opgenomen). Advies als je veel chronische stress ervaart, is daarom:

— Experimenteer voorzichtig met je voeding door wat meer koolhydraten tot je te nemen in de vorm van brood, rijst en fruit (liever geen suiker).

Binnen 2 tot 6 uur na een koolhydraatrijke maaltijd zou je stemming drastisch kunnen verbeteren.

— Ga na of vermindering van het aantal stressvolle taken dat je op je neemt mogelijk is.

— Probeer eens chocolade. Uit onderzoek is gebleken dat dit het opiaatsysteem van je lichaam activeert, wat voor een plezierige ervaring zorgt. Onderzoek van vorig jaar liet echter zien dat eten van chocolade verslavend kan zijn of leidt tot blijvende heviver velangens ernaar, omdat het stoffen (THBCs) bevat die de stemming reguleren.N.B. Suiker is een onderschatte boosdoener. Door het westerse suikerrijke voedingspatroon zijn ziekten als diabetes en het nauw daarmee verwante hyperinsulinisme bezig met een snelle opmars. Overgewicht is daarvan een zichtbaar gevolg, maar er zijn meer negatieve gevolgen.

Enkele maanden geleden is in onderzoek aangetoond dat er een relatie is tussen stijgende ongevoeligheid voor insuline (door veelvuldig suikergebruik)en kaalheid. Meer onderzoek is nodig, maar nu al is duidelijk dat hart- en vaatziekten, haaruitval en diabetes (door hyperinsulisme) aan elkaar gerelateerd zijn en daarmee ten dele door dezelfde factoren worden veroorzaakt.