Stoppen met roken kan paniekstoornissen, pleinvrees, alcohol- en drugsmisbruik voorkomen. Dat wordt afgeleid uit Amerikaans epidemiologisch onderzoek.

Uit onderzoeken is al bekend geworden dat rokers een verhoogd risico hebben op een psychiatrische aandoening. Nou is nog onduidelijk of roken het krijgen van een stoornis veroorzaakt of daarvan het gevolg is. Daarom onderzochten Breslau e.a van de Michigan State University de samenhang tussen roken en het begin van psychiatrische klachten. Daarvoor werden bijna 4.500 mensen geïnterviewd, waarbij heel specifiek werd gekeken naar het verband tussen roken en de beginfase van psychiatrische aandoeningen.

Vooral bij paniekstoornissen en pleinvrees bleek er een verband te zijn tussen klachten en nog roken, maar roken in het verleden blijkt niet van invloed. Naarmate voormalige rokers langer gestopt zijn, neemt de kans op psychiatrische klachten af.

De onderzoekers concluderen dat programma’s om te stoppen met roken het ontwikkelen van stemmingsstoornissen niet zullen tegengaan. Omdat dagelijks roken een risicofactor is voor paniekstoornissen en pleinvrees, zou stoppen met roken wat dit betreft wel een preventief effectief kunnen hebben. Tenslotte kan stoppen met roken ook de kans op alcohol- en drugsmisbruik verminderen.

(Psychological Medicine, januari 2004)