Het spreken van een tweede taal kweekt ‘cognitieve reserves’ die het optreden van dementie uitstellen. Er zijn nog geen medicijnen op de markt die net zo gunstig werken als tweetaligheid.

tweetalig.jpgEr is de laatste tijd veel belangstelling in de wetenschap voor preventie van aandoeningen. Door allerlei veranderingen in de levensstijl door te voeren, kan veel ten goede veranderen in de gezondheid. Nu hebben wetenschappers van het Canadese Rotman Research Institute voor het eerst bewijzen gevonden voor een positief werkende leefstijlfactor: tweetaligheid.

Het spreken van een tweede taal vertraagt het ontstaan van de eerste kenmerken van dementie met 4 jaar. Dat lijkt weinig, maar omdat het om gemiddelden gaat is dit een groot beschermend effect van tweetaligheid te noemen. Al eerder bleek dat tweetaligheid bij zowel kinderen als volwassenen samengaat met een duidelijk betere aandachtsfunctie en impulscontrole. Vanzelfsprekend komt er nog vervolgonderzoek. In de tussentijd is het geen gek idee om een tweede taal te gaan leren. Dit betekent waarschijnlijk een goede stimulans van relevante hersenfuncties.

(Neuropsychologia, Februari 2007, Vol.45, No.2)