Mensen die lijden aan depressieve gevoelens tijdens de wintermaanden (=SAD) zijn in feite onbewust bezig hun melatonineproductie aan te passen, net zoals dat geldt voor de zoogdieren die een periode lang winterslaap houden.Dit fenomeen gaat niet op voor degenen die niet reageren op de kortere dagen en lange nachten. Bij patiënten die lijden onder SAD (seasonal affective disorder) blijkt de duur van de uitscheiding van melatonine in de wintermaanden langer en korter tijdens de zomer, net zoals bij zoogdieren. Melatonine is het hormoon dat door de pijnappelklier wordt aangemaakt en leidt tot slaap. Het regelt de biologische klok.

De meeste mensen zijn immuun voor de veranderingen in het natuurlijke daglicht. Hun melatonineniveau blijft gedurende alle seizoenen vrij stabiel.

Er zijn meerdere redenen waarom mensen ziek worden tijdens de wintermaanden. Tekort aan zonlicht is een belangrijke oorzaak. Voldoende zonlicht is essentieel om een goede gezondheid te bewaren. We hebben gemiddeld een uur per dag zonlicht nodig, maar de meesten komen daar niet aan.

Volgens natuurartsen betekent het gering aantal uren zonneschijn in de winter dat je ook eerder naar bed moet gaan. Ook nu weer geldt dat de meeste mensen dat niet doen, wat belastend is voor de bijnieren.

(Archives of General Psychiatry December)